Een telefoonnummer zoeken in Google ipv de telefoongids of telefoonboek

Iedereen kent hem vast nog wel, het telefoonboek. Vroeger had iedereen hem en hij was niet weg te denken uit het thuisbeeld. In een telefoonboek staan alle telefoonnummers op volgorde van naam en plaats. Maar sinds dit decennium kan deze informatie gevonden worden op het internet, voornamelijk door Google. Iedereen kan makkelijk gevonden worden en er zijn verschillende websites die het zoeken naar een telefoonnummer verder vergemakkelijken. Google biedt namelijk Aangepast Zoeken aan, waarmee websites zoals http://www.zoekopnummer.nl de zoekmachine zelf kunnen configureren. Hierdoor worden de zoekresultaten nog specifieker en gefilterd zodat men nog sneller vindt waarnaar men op zoek was. Door deze ontwikkeling is de papieren versie van het telefoonboek sterk afgenomen.omgekeerd zoeken op adres

In 1881 kwam in Nederland de eerste telefoongids uit. In de lange loopbaan van de telefoongids stond er vaak ook andere informatie bij, zo kon je informatie over bepaalde bedrijven of beroepen vinden. Over het adres kon ook meer informatie gevonden worden. Van vele mensen zag je ook het mobiele nummer, fax nummer of e-mail adressen.

In Nederland hebben we de telefoongids en de gouden gids, die in 45 delen wordt opgegeven door De Telefoongids BV. De plaatselijke gids wordt gratis bezorgd, maar men kan aangeven hem niet te willen door bijvoorbeeld een nee sticker te gebruiken. Maar ondanks deze sticker kan iemand hem toch krijgen.

Vroeger was het telefoonboek echt het boek van het jaar. Een telefoonnummer opzoeken deed je in het telefoonboek. Iedereen sprak erover en als iemand een telefoonnummer nodig had, dan keek diegene in het telefoonboek. Alle nummers of e-mails of zoveel meer, alles werd daar opgezocht. Maar in 2002 kwam in Nederland iets nieuws, namelijk Google.

Iedereen kent google natuurlijk, iedereen gebruikt google ook. Google heeft zich in minder dan een decennium uitgebreid tot de zoekmachine van de wereld. Geen enkele zoekmachine komt in de buurt van Google. Alle informatie van alle sites kon snel gevonden worden via Google. Alle bedrijven, alle sites, alle eventuele e-mailadressen. Waarom zou iemand nog moeite moeten doen en door een dik boek bladeren om een bepaald iets te vinden? Dat dachten heel veel mensen, zoveel zelfs dat het telefoonboek langzaam begon te verdwijnen. En daarmee een cultuurelement van de Benelux.

Het telefoonboek heeft zich ook langzaam teruggetrokken naar het internet. Op de online site kun je als een soort van zoekmachine nu personen en bedrijven opzoek. Daar ook kun je nu het telefoonboek bestellen, alleen kost het nu wel geld. Natuurlijk komen telefoonboeken nooit meer over de klap van de digitalisering heen en zal het telefoonboek nooit meer de oude worden.

Google is nu dus de vervanging geworden van het oude papier. Google werkt ook veel beter, want google heeft algoritmes. De algoritmes bepalen welke pagina als eerste in de zoeklijst. Op basis van zoektermen en het aantal kliks op een site wordt bepaald hoe hoog een site in de ranglijst mag komen. Bedrijven kunnen ook onderling wedijveren om hoger op de zoeklijst te komen. Zo ontwikkelt er nu een nieuwe trend op het internet, SEO (search engine optimization). Door het gebruik van bepaalde termen worden webpagina’s kunstmatig hoger in de ranglijst gekregen. Google is nu dus weer algoritmes aan het aanpassen om ervoor te zorgen dat mensen niet langer kunstmatig dit kunnen aanpassen. Google wordt zo dynamisch, met bedrijven en organisaties die elke keer iets nieuws moeten vinden om zo goed mogelijk te presteren onderling. Iets dat het telefoonboek nooit kon en ook nooit zal kunnen. Google heeft het hele spel verandert en domineert alles op het gebied van informatie opzoeken. Hierdoor is het telefoonboek zo verouderd, dat deze nooit meer terug zal komen. Oftewel, de kracht van het telefoonboek is voorbij…